W Tłusty Czwartek pączków nie mogło zabraknąć

Czwartek, 11 lutego to oczywiście Tłusty Czwartek. Pysznych pączków nie mogło zabraknąć w naszej szkole. Dzieci zajadały się tymi smakołykami by tradycji stało się zadość.

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.