Dzieci zrobiły pizzę na Międzynarodowy Dzień Pizzy
Dokładnie 9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw, znanych na całym świecie. Danie dzięki wielkiej sławie doczekało się swojego święta. Nasze dzieci wykazały dużą kreatywność zarówno plastyczną jak i kulinarną. Nie brakowało pomysłów na tworzenie własnych przepisów… każda pizza była inna ale wyjątkowa.
Pszenny placek z dodatkami znany był już starożytnym kulturom. Pamiętali go m.in. dawni Egipcjanie, czy Rzymianie. Jednak słowo „piza” (jeszcze nie „pizza”) pojawiło się po raz pierwszy w dokumencie z 997 r. Kolejne wzmianki o tym daniu zaobserwowano w XVII wieku.
Ich popularność zaczęła jednak rozkwitać dopiero w XVIII wieku, kiedy to w Neapolu pojawiły się pierwsze lokale gastronomiczne zwane „pizzeriami”. Danie wzbudziło zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który sam odwiedził jeden z takich lokali, co przyczyniło się do jeszcze większego popytu na pizzę.
Pizza znana nam dziś jako margherita, czyli placek z mozzarellą, nazwana została na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 r. jeden z włoskich kucharzy, Raffaelo Esposito zadedykował jej trzy rodzaje pizzy: z serem i bazylią, z pomidorami oraz z mozzarellą. Ta ostatnia najbardziej jej zasmakowała.
Pod koniec XIX w. pizza trafiła także do Stanów Zjednoczonych. Natomiast pierwszy lokal serwujący pizzę w Polsce powstał w 1975 r. w Słupsku. Pomysł na otwarcie pizzerii jej właściciel przywiózł bezpośrednio z Włoch, gdzie odbywał podróż służbową. Dziś lokale serwujące to Włoskie danie można spotkać już na całym świecie. (tekst: wp.pl)