Dziś Światowy Dzień Nutelli
Nutella to czekoladowy przysmak z orzechów laskowych, czekolady, cukru i oleju, za który niejeden dałby się pokroić. Dziś obchodzimy święto Nutelli, a więc bez wyrzutów sumienia możemy skonsumować cały słoik tego popularnego kremu.
Nasze nauczycielki przygotowały z tego czekoladowego specjału specjalne przepisy, z których z pewnością warto skorzystać. Zachęcamy do kulinarnych odkryć wspólnie z nauczycielkami naszej szkoły.
PRZEPIS AGNIESZKI KONIECZNEJ
Całe szczęście wykonanie domowego kremu nie jest wcale aż tak trudne, a przepisów jest naprawdę dużo.
Składniki:
- Szklanka orzechów laskowych;
- 1,5 łyżki oleju kokosowego;
- 3 łyżki kakao;
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii;
- 1/3 szklanki mleka kokosowego.
Sposób przygotowania:
Na początku prażymy orzechy na suchej patelni do czasu, w którym skórka zacznie odchodzić. Następnie musimy je dokładnie oczyścić – aby pozbyć się wszystkich skórek. Później blendujemy orzechy. Po otrzymaniu orzechowej miazgi, mieszamy ją z resztą składników. Całość miksujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (gładka, kremowa masa). Przygotowany krem powinniśmy przechowywać w lodówce.
PRZEPIS KAROLINY KORZECKIEJ
Składniki:
- 250 g awokado;
- 300 g bananów;
- 30g kakao; 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Awokado i banany miksujemy na gładką masę dodajemy kakao i miód. Wszystko mieszamy. Przelewamy do słoików. Smacznego!
PRZEPIS JOANNY AUGUSTYNIAK
2 kg wydrylowanych śliwek dokładnie mielimy. Następnie smażymy przez godzinę, cały czas mieszając. Dodajemy 8 łyżek syropu klonowego i dalej smażymy aż masa będzie gęsta. Dodajemy tabliczkę 70% deserowej czekolady i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Smacznego!
PRZEPIS MAGDALENY JAŃCZAK
Na każde 100 gramów orzechów laskowych, dajemy 2 czubate łyżki kakao, łyżeczkę miodu i 1/4 szklanki mleka. Jeśli chcesz osiągnąć taką błyszczącą, sklepową konsystencję, dodaj jeszcze trochę oleju kokosowego. Łyżeczkę na 100 gramów orzechów. Pamiętaj, żeby użyć bezzapachowego oleju kokosowego bo możesz zepsuć sobie czysty smak orzechów takim wybrykiem. Jest jednak jeden „myk”, o którym nie możesz zapomnieć. Orzechy, przed zblendowaniem, trzeba na jakieś 15 minut wrzucić do piekarnika na 180 stopni. Zejdzie z nich wtedy skórka. Przynajmniej większość. Wystudź orzechy i wrzuć je do ścierki, a później pocieraj je o siebie, tak, żeby tych skórek zostało jak najmniej. Im mniej skórek, tym mniej goryczy. A im mniej goryczy, tym mniej nasza domowa Nutella będzie potrzebowała na przykład miodu, czy… no właśnie. Miód możesz też zastąpić czymś innym np. syropem klonowym.